Pasta z zielonego groszku i Mus z dyni

Oto dwa jesienne przepisy, pełne warzyw i owoców, jak to w Ajurwedzie.

Na pierwsze śniadanie proponuję pastę do pieczywa z zielonego groszku.  Można ją także podać z makaronem, lub ryżem jako danie obiadowe. Bomba białkowa z masą witaminy E.
 
Na drugie śniadanie,  mus z dyni z gruszkami. Dla odważnych proponuję wersję raw, ale oczywiście można użyć dyni uparowanej. To danie pełne karotenu, zdrowych węglowodanów i białka.
 
 
Pasta z zielonego groszku.
Produkty:
1 szklanka ugotowanego zielonego groszku.
Groszek można czasami kupić na straganach surowy ,wyłuskany i taki najlepszy. Jeśli nie masz do niego dostępu kup w zdrowej żywności suszony , najlepiej w połówkach ( tak kup ZIELONY, NIE ŻÓŁTY ), namocz na noc i rano uparuj w parowniku 20 min, lub ugotuj. Wody nie wylewaj.
½ dojrzałego awokado
sok z 1 limonki
10 namoczonych na noc ( ważne) nerkowców
pęczek koperku, lub szuszony koperek  ( kupka z zagłębienia dłoni)
olej z lnianki do woli ( 2 gule)
sól i pieprz do smaku
woda z gotowania lub parowania groszku
Wykonanie:
Po prostu zmiksuj wszystko na gładką masę w dobrym blenderze.
I już!!!!!
 
Mus z dyni:
 
Produkty;
 
1 szklanka surowej, lub uparowanej dyni. Najlepiej hokkaido bo ma intensywniejszy smak niż nasza bania, makaronowa nie nadaje się w ogóle. Z hokkaido nie zdejmuj skóry.
2 soczyste, miękkie gruszki
½ banana ( możesz dać całego)
1 centymetr świeżego imbiru
sok z ½ limonki do smaku
malutka garsteczka nerkowców namoczonych na noc
syrop z agawy do smaku
 
Wykonanie:
 
Wszystkie produkty dobrze zmiksuj, jeśli robisz wersję raw, musisz miksować dłużej i może będziesz potrzebować ociupinkę wody aby uzyskać konsystencję kremu.
Dla odważnych jeden płateczek chili podkręci ogień, szczególnie na surowo.
 
 
 
SMACZNEGO
Gotowanie wg. Ajurwedy
Monika Dąbrowska