Sos dyniowy do spaghetti

Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.

Składniki:
 
½ kg uparowanej i zmiksowanej na krem dyni
2 cm. korzenia imbiru drobno pokrojonego
10 cm pora pokrojonego w cieniutkie półkrążki
4 łyżki uprażonych orzeszków pinowych
sok z ½ cutryny
2 łyżki oleju kokosowego lub ghee
2 łyżeczki kuminu i kolendry w proszku
sól 
 
Wykonanie:
 
Na patelni rozgrzej tłuszcz
Wrzuć przyprawy i praż krótko, aż zaczną intensywnie pachnieć, dodaj imbir, wymieszaj i krótko podsmaż,
dodaj mus dyniowy i jeśli jest zimny, podgrzej ale nie doprowadzaj do wrzenia, być może trzeba będzie dolać odrobinę wody, kiedy sos będzie gorący dodaj pora, wymieszaj, pozwól by „złapał temperaturę , posól do smaku, zestaw w ognia i dodaj soku z cytryny.
Wymieszaj z makaronem i posyp orzeszkami.
 
 
Ten sos jest lekko słodkawy, ostry i świetnie pasuje z jaglanym spaghetti.