Placki z dynii

Na słodko i wytrawnie

Wykonanie:
Po wyciskanym soku pozostały wytłoczyny, miałkie i wilgotne.
Do wytłoczyn dodaj mąkę ( ja dałam z płaskurki - nisko glutenowa, pierwotna odmiana pszenicy) w wersji wegetariańskiej jajko lub dwa, w wegańskiej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego. Teraz przyprawy bo to całe clou programu. Wersja na wytrawnie: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek.
Wersja na słodko: szczypta cynamonu, mielonych goździków i cukier waniliowy kawałki pokrojonych daktyli lub suszonych moreli.
Wymieszać i na patelnię.
Sos do wersji wytrawnej :
4 pomidory, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, 1/2 czerwonej papryki, sok z połowy limonki, pęczek zielonej kolędy, sól.
Składniki zmiksuj i już.
Na słodko: cukier puder do posypania lub dżem z suszonych owoców.
 
Na zdjęciu są jeszcze tzatzyki i sos ze szpinaku.