DYNIOWE FRYKASY

Z diety prof. Cambella!

DYNIA Z ORZECHAMI LASKOWYMI. 811*
 
SKŁADNIKI:
 
1 i 1/2 szklanki uparowanej w niewielkich kawałkach dyni, u mnie hokkaido
15 orzechów laskowych uprażonych i pozbawionych skórki ( po ostygnięciu włóż do torebki połóż na blacie i roluj orzechy., aż skórka odpadnie)
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz ja daję młotkowany z kolendrą
szczypta czarnej soli KONIECZNIE
3 łyżki soku z cytryny
zielona kolendra do posypania, najlepiej, ale może być pietruszka, lub koperek
 
WYKONANIE
 
Kiedy paruje się dynia zmiksuj orzechy laskowe z wodą na kremową konsystencję.
Do zmiksowanych orzechów dodaj pozostałe przyprawy i jeszcze raz zmiksuj
Wylej na uparowaną, gorącą dynię i posyp zieleniną.
Podawaj z ryżem.
 
TO JEST PYSZNE. Jadłam przez dwa dni z rzędu.
 
Oczywiście zamiast samemu robić masę orzechową można zastosować kilka łyżek kupnego masła z orzechów laskowych, pamiętajcie prażonych!!
 
Można też z innymi orzechami np. nerkowcani.
 
*To danie tak jak poprzednie jest w systemie 811 prof. Cambella. Czyli diety, w której 8 części to węglowodany złożone, 1 część to tłuszcze, 1 część to białko. W tym systemie staramy się nie smażyć, a tłuszcz w posiłkach pozyskujemy wyłącznie poprzez niewielki dodatek roślin i nasion oleistych. Wszystko zgodne z programem kursu Gotowanie Wg. Ajurwedy. 
                             KTO BYŁ TEN WIE  
                    A KTO NIE BYŁ - ZAPRASZAM
 
DYNIOWE NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW  811*
 
SKŁADNIKI:
 
2 szklanki uparowanej dyni
¾ szklanki (w sumie ) lekko namoczonych rodzynek i pokrojonych w kawałki : daktyli, moreli.
½ szklanki namoczonych orzechów nerkowca.
sok z 1 limonki
skórka otarta z 1 limonki
szczypta malusieńka soli
4 szczypty mielonych goździków i tyleż cynamonu i  kardamonu – jeśli ktoś lubi. Albo 12 szczypt przyprawy piernikowej
 
WYKONANIE:
 
Dynie zmiksuj z orzechami, sokiem z limonki, skórką i przyprawami.
Wyłóż do miseczki i mieszaj pokrojone suszone owoce. Odstaw na ok. 2 godziny, wymieszaj i spróbuj, jeśli jest niedostatecznie słodka dolej syropu daktylowego i wmieszaj w masę.
Masa powinna być kremowa, niezbyt słodka, z niewielkimi cząstkami słodyczy.
Możesz nadziać nią naleśniki i lekko podgrzać.
Możesz potraktować, jako samodzielny deser.
 
* Ta pasta, jest jak zauważyliście bez żadnego tłuszczu, bo jest w systemie 811 prof. Cambella. Czyli diety, w której 8 części to węglowodany złożone, 1 część to tłuszcze, 1 część to białko. W tym systemie staramy się nie smażyć, a tłuszcz pozyskujemy wyłącznie poprzez niewielki dodatek roślin i nasion oleistych. Wszystko zgodne z programem kursu Gotowanie Wg. Ajurwedy.
 
BŁYSKAWICZNA DYNIOWA PASTA DO CHLEBA
pod warunkiem, że masz uparowaną dynie i miękkie awokado!
 
Składniki
1 szklanka uparowanego musu z dyni, to jest ilość już po zmiksowaniu, 
lub 2 szklanki uparowanej dyni w kawałkach.
1 lub 2 ząbki czosnku
1 miękkie awokado
8 namoczonych na noc połówek orzechów włoskich, mogą być ostatecznie nie namoczone.
2 łyżki soku z cytryny, lub więcej do zadowolenia Waszego smaku
skórka otarta z ½ cytryny, tylko żółta, nie ruszajcie białej!
3 łyżki majeranku, może być świeży jeśli macie
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie chili, jeśli lubisz, ja TAAAK.
 
Wykonanie:
 
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
I już. Tylko zjedz szybko, nie przechowuj, bo ciemnieje 
( avokado) i po paru godzinach przybiera kolor, który nie zachęca do jedzenia.
 
* Ta pasta, jest jak zauważyliście bez żadnego tłuszczu, bo jest w systemie 811 prof. Cambella. Czyli diety, w której 8 części to węglowodany złożone, 1 część to tłuszcze, 1 część to białko. W tym systemie staramy się nie smażyć, a tłuszcz pozyskujemy wyłącznie poprzez niewielki dodatek roślin i nasion oleistych. Wszystko zgodne z programem kursu Gotowanie Wg. Ajurwedy.