* 811 ten znacznik będzie się pojawiał przy wielu przepisach.

To znak, że potrawa tak oznaczona jest zgodna nie tylko z zasadami Gotowania Wg. Ajurwedy, ale także z zasadami diety 811 o której pokrótce poniżej. Jeśli chcecie obszerniej odsyłam do wywiadu dla Vivy .

 
W 2016 roku miałam przyjemność być w Poznaniu na konferencji z udziałem prof. Collina Campbella. Profesor Campbell jest amerykańskim naukowcem, który karierę naukową zaczął od badań nad wpływem diety wysokobiałkowej na wzrost komórek rakowych. Badania dotyczyły bardzo licznej grupy osób. Został  zaproszony do nich przez rząd Chin i badania dotyczyły części populacji właśnie tego kraju! Co wyszło z badań z pewnością się domyślacie, ale jestem pewna , że nie do końca. Otóż okazało się( co najładniej wygląda oczywiście na wykresach), że za pomocą manipulowania ilością białka zwierzęcego w diecie można inicjować, zatrzymywać lub cofać rozwój komórek rakowych. To był początek drogi badawczej. na końcu jest konkluzja, że tylko dieta, my to nazwiemy wegańska , profesor nazywa dieta "whole plants", może uchronić od chorób cywilizacyjnych, lub je cofnąć. Podstawowe proporcje to 10% tłuszczu roślinnego, 10% białka roślinnego i 80% węglowodanów  złożonych. Tłuszcz pochodzi nie z olejów, lecz z ziaren i orzechów. Żywność surowa, lub krótko gotowana, żadnego smażenia, doprawiania sałatek oliwą, mało soli. Jednym słowem dieta zalecana przez profesora, jako budująca i wspierające zdrowie współczesnego człowieka jest w 100% zgodna z tym co robimy na kursach Gotowania wg. Ajurwedy. HURRA! Mamy naukowe poparcie naszej praktyki. A więc jesteśmy na najlepszej, możliwej drodze do zdrowia! Gratuluję wszystkim, którzy już tę wiedzę zdobyli, pozostałych zapraszam na programy Gotowanie wg. Ajurwedy.
Na zdjęciu wspólnie z prof Campbellem i Jego przemiłą Żoną.