Ajurweda Światecznie

Sprawdzone przepisy na Wigilię i świateczny obiad.

AJURWEDYJSKI ŚLEDŹ.
 
Tę potrawę robię w czasie każdego kursu, szczególnie w czasie świątecznych edycji, bo przecież w Wigilię śledź jest obowiązkowy. Jeśli pamiętacie "śledzia pod kołderką” z przed laty, to poniższa potrawa jest jego wegańską wersją.
Przepis:
1 lub 2 marchwie
1 lub 2 buraki objętościowo tyle co marchwi 
1 średnia cukinia
3 avokado duże 
1 czerwona papryka
majonez: 
szklanka namoczonych nasion słonecznika 
sok z 1 lub 2 cytryn zależy od soczystości 
sól , pieprz, czarna sól, asafetyda, zmielona na puder gorczyca.
Zmiksuj wszystkie składniki majonezu i dopraw do smaku. Jeśli chcesz aby majonez był bardzo delikatny użyj zamiast słonecznika, orzechów nerkowca, oczywiście wcześniej namoczonych.
Wykonanie:
marchew obierz i zetrzyj na tarce - duże oczka, burak obierz i zetrzyj na tarce - duże oczka umyj tarkę, cukinie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, 
2 avokado i zmieszaj z cukinią rozgniatając widelcem. Posól i popieprz, dodaj soku z cytryny do smaku. Odstaw.
Pozostałe avokado obierz ze skóry, pokrój w piórka i wyłóż dno salaterki, skrop cytryną, żeby nie ściemniało. Z papryki wyjmij gniazda nasienne i pokrój w paski. Na dnie salaterki, na rozłożonym avokado, rozłóż warstwę marchwi, posmaruj wierzch majonezem, nie bądź oszczędny. Następna warstwa to burak, i znowu majonez. Na wierzch warstwa cukinii rozgniecionej z avokado. Udekoruj paseczkami papryki.
Mniam.

Komentarze

Magdalena Klaudia
2017-09-12 20:57:37

Mama zrobiła Pani przepis i jest fenomenalny, bardzo się cieszę, że mama już nie boi się kuchni wegańskiej i robi takie dobroci. Jeżeli jestem na surowej diecie to buraka nie muszę gotować? :)