Śniadanie narciarza

Śniadanie narciarza, jest bardzo wymagające. Powinno być rozgrzewające, lekkostrawne i dające porządną dawkę energię na kilka godzin. Oto moja propozycja.

Przebogata Jaglanka ( porcja dla 1 osoby)
 
 
Składniki:  najlepiej wszystkie organiczne
 
4 – 5 łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka  ghee lub oleju kokosowego
1 łyżka płatków z kasztanów jadalnych ( w sklepach ze zdrową żywnością)
2 daktyle
5 rodzynek
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 łyżeczka kremu kokosowego - opcjonalnie
½ startego na grubych oczkach jabłka
½ łyżeczki Podlaskiej Przyprawy do kawy lub po duużej szczypcie: cynamonu, mielonych gożdzików i kardamonu
½ łyżeczki do kawy kurkumy i mielonego imbiru.
kilka ziarenek soli
 
 Przygotowanie:
 
Kaszę moczymy przez noc w wodzie ( musi stracić goryczkę), rano wodę odlewamy , krótko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem.
Bakalie myjemy i moczymy w niezbyt dużej ilości wody, rano daktyle kroimy w kawałki, wody z moczenia nie wylewamy.
W garnku rozgrzewamy olej lub masło i króciutko, ostrożnie żeby nie przypalić podsmażamy przyprawy ok 4 sekundy, następnie wrzucamy osuszoną kaszę, mieszamy, żeby ziarenka kaszy ładnie obtoczyły się w przyprawach i zalewamy wrzątkiem ok 2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodajemy wiórki kokosowe i płatki z kasztanów( jeśli ich nie mamy, a szkoda bo to doskonałe żródło lekkostrawnego białka, dodoajmy dodatkowe ½ łyżeczki wiórków
Po 5 minutach od zagotowania dodajemy namoczone owoce i dolewamy wody z ich moczenia.
Po kolejnych 5 minutach od zgotowania dodajemy krem kokosowy, mieszamy aby równomiernie rozpuścił się w kaszy, kilka ziarenek soli i zestawiamy z ognia. Teraz czas na starte jabłko, dodajemy mieszamy, już nie gotujemy, pozwalamy tylko aby się zaparzyło. Można dla łasuchów polać słodem, lub syropem klonowym, ja lubię bez.
 
Smacznego i Udanych Zjazdów.